Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ένα σενάριο (του 1986)

ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (προορισμένη να προβληθεί σε κάποιο φεστιβάλ)

Εσωτερικό αίθουσας κινηματογράφου την ώρα της προβολής. Βλέπουμε στο κάτω μέρος της οθόνης τις σκούρες σιλουέτες των θεατών και πάνω απ' τα κεφάλια τους την οθόνη της κινηματογραφημένης αίθουσας. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποια ταινία θα παίζεται, αν όμως είναι κανενός auteur θα δώσουμε ευκαιρία στους κριτικούς για κινηματογραφοφιλικές αναφορές.
Επί έξι λεπτά δεν συμβαίνει τίποτα στην οθόνη. Παρακολουθούμε την ταινία της κινηματογραφημένης αίθουσας. Τότε κάαποιος από τους κινηματογραφημένους θεατέ σηκώνεται χειρονομώντας προς τα πάνω, προς έναν εξώστη που δεν βλέπουμε:
-Ε, εσείς από τον εξώστη, σκουπίδια πετάτε;
Οι σιλουέτες βγαίνουν απ' την ακίνητη προσήλωσή τους. Εμφανίζεται κάποια ταραχή που επιτείνεται μετά από μερικά δευτερόλεπτα, όταν κάποιος άλλος θεατής σηκώνεται (χειρονομίες πιο βίαιες, φωνή πιο οργισμένη):
-Ρε μαλάκες, θα τραβήξει πολύ;
Και μετά άλλος και άλλος. Γενικό πανδαιμόνιο στην οθόνη ώσπου, μετά από τρία-τέσσερα λεπτά, παρουσιάζεται το THE END κι ανάβουν τα φώτα ενώ πέφτουν οι τίτλοι της δικής μας ταινίας.
Την ταινία μας όμως θα συνοδεύει και κάποια δράση στο χώρο. Θα φροντίσουμε να πάρουμε εισιτήρια για τον εξώστη, όλη η παρέα. Προσκλήσεις για θεωρεία ευπρόσδεκτες. Θα είμαστε εφοδιασμένοι με κάθε λογής σκουπίδια. Θα έχουμε συντονίσει τα ρολόγια μας. Τέσσερα και μισό λεπτά από την έναρξη αρχίζουμε και ρίχνουμε σκουπίδια στους θεατές της πλατείας.
Η τέχνη να μιμείται τη ζωή.





(Το κείμενο αυτό είχε γραφτεί για το περιοδικό Κινηματογραφικά Τετράδια, όπου, αν θυμόμαστε καλά, δημοσιεύτηκε ύστερα από αρκετό καιρό.
Η φωτογραφία είναι από την έκθεση Ημίφως, στη Θεσσαλονίκη το 1983΄. Από την έκθεση αυτή βίντεο υπάρχει στη θέση http://www.youtube.com/watch?v=Nq53_W2Tet8 ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου